Als je iets hebt gezien of meegemaakt dat volgens jou ongewenst gedrag is, kun je contact opnemen met de vertrouwenspersonen. Dit kan anoniem (telefonisch) en/of vertrouwelijk. De vertrouwenspersoon luistert naar je verhaal en helpt je te bepalen wat je er het beste mee kunt doen.
In gesprek met de vertrouwenspersoon kun je bijvoorbeeld besluiten om met iemand in gesprek te gaan. De vertrouwenspersoon kan je daarbij ondersteunen en adviseren. Als je dat wilt, kan de vertrouwenspersoon je ook in contact brengen met een pastoraal (staf)medewerker van De Lichtboog of een andere (externe) deskundige. Ook kun je na gesprek met de vertrouwenspersoon besluiten om een melding te doen of een klacht in te dienen.
De vertrouwenspersoon is er in die situatie voor jou. Hij of zij helpt je te bedenken hoe je het beste met de situatie kunt omgaan. De vertrouwenspersoon kan je bijvoorbeeld in contact brengen met een (gespecialiseerde) pastoraal (staf)medewerker of andere deskundige. Ook kan hij of zij je bijstaan in een gesprek tussen jou en de ander.
De vertrouwenspersoon staat je gedurende dit hele proces bij. Als de ander ook contact zoekt met een vertrouwenspersoon, wordt hij/zij doorverwezen naar een andere vertrouwenspersoon. Dat kan een andere interne vertrouwenspersoon van De Lichtboog zijn of een externe vertrouwenspersoon. De twee vertrouwenspersonen hebben onderling geen contact over de inhoud van jullie zaak, tenzij beide partijen dat zelf willen.
Als je een klacht wilt indienen, neem je eerst contact op met een vertrouwenspersoon. Hij of zij legt je uit hoe de procedure verloopt. Vervolgens beslis je wat je daarna wilt doen. De vertrouwenspersoon ondersteunt je tijdens dit proces.
Een eerste (telefonisch) contact met een vertrouwenspersoon kan anoniem plaatsvinden. Maar ook als je identiteit bekend is, is de vertrouwenspersoon aan geheimhouding gebonden.
Een klachtenprocedure in de kerk verloopt vertrouwelijk: alleen degenen die bij de behandeling betrokken zijn, weten wie je bent. Dit is een groot verschil met een juridische procedure die meestal van begin tot eind in de openbaarheid verloopt.
Als je besluit om je klacht ook aan de rechter voor te leggen, wordt de klachtenprocedure van de kerk opgeschort totdat de rechter uitspraak heeft gedaan.
Ja, dat kan. Als je een melding wilt doen, neem je contact op met een vertrouwenspersoon. Bij een melding wordt de situatie die je hebt gezien of meegemaakt geregistreerd, dat kan – als je dat wilt - anoniem. Er volgt dan (afhankelijk van de ernst van wat je hebt gezien) meestal geen klachtenprocedure. Wel kun je met de vertrouwenspersoon afspreken om een aantal vervolggesprekken te voeren. Ook kan de vertrouwenspersoon je doorverwijzen naar een pastoraal (staf)medewerker of een (andere) deskundige.
Ja, dat kan. Als je met iemand in gesprek wilt gaan over iets wat je hebt gezien of meegemaakt, kan de vertrouwenspersoon je helpen als bemiddelaar. Ook kan de vertrouwenspersoon je adviseren over hoe je zo’n gesprek het beste kunt aanpakken.
Je kunt contact opnemen met een vertrouwenspersoon als je ongepast, grensoverschrijdend gedrag hebt meegemaakt of gezien. Maar ook als je zelf iets hebt gedaan dat ongepast is en daarover wilt praten.
Je kunt contact opnemen met een van de vertrouwenspersonen via e-mail of telefonisch.
1. E-mailen
Als je een vertrouwenspersoon e-mailt zal hij/zij terugmailen of bellen. Dat hangt af van wat je in je mail hebt aangegeven over het opnemen van nader contact.
2. Telefonisch
Als je een vertrouwenspersoon belt hoef je je naam niet te noemen. Dat is wel nodig als:
– je een afspraak wil maken;
– je de vertrouwenspersoon wil vragen je te helpen met bemiddeling;
– je een klacht wil indienen.
Als je belt, vraagt de vertrouwenspersoon wat er gebeurd is en wat je wil. In de meeste gevallen maak je vervolgens een persoonlijke afspraak. De vertrouwenspersoon kan zo nog beter met jou op zoek naar een goede oplossing voor wat je hebt meegemaakt of gezien.
Vervolg
Afhankelijk van wat je hebt meegemaakt, bespreekt de vertrouwenspersoon met jou wat je kunt doen: